сряда, 31 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Кашкавален хляб

Продукти:
150мл. топло прясно мляко
5г суха мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
2 1/2с.л. олио
2 яйца
50г настърган пармезан
брашно за меко тесто
80г нарязан на ситни кубчета кашкавал

Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Оставете за около 10 мин.
Смесете брашното, пармезана и солта. Отделно разбийте яйцата и олиото, смесете ги с маята. Направете кладенче в брашното и излейте вътре яйчната смес и бъркайте с лъжица, като придърпвате по-малко брашно от страни. Омесете меко и еластично тесто. Накрая добавете кашкавала на кубчета и доомесете. Набрашнете подходящ съд и сложете тестото в него, покрийте го и оставете да втаса за 40 мин. 
Застелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс. Оформете тестото, поставете го във формата, направете напречни разрези по повърхността и оставете да втаса още 30 мин.
Загрейте фурната на 200 градуса, сложете на дъното купа с вода и изпечете хляба до готовност.


*Ако коричката се препече, а вътрешността е сурова, покрийте хляба с парче алуминиево фолио, за да не прегаря и продължете печенето.
Да ви е сладко!
Рецептата е от тук.

понеделник, 29 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Пухкави кексчета с рикота и сладко от кестени


Продукти:
1 1/2ч.ч. пшенично брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.л. сол
1ч.ч. захар
сока и настърганата кора на 1 лимон
1 ч.ч. сирене рикота
1/3 ч.ч. зехтин /студено пресован/
2 яйца
1 ч.л. ванилия

1/2 ч.ч. сладко пюре от кестени
 В купа смесете двата вида брашно, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте с миксер добре сиренето рикота.
В друга купа смесете захарта и лимоновата кора и стрийте добре с пръсти, за да се отдели лимоновия аромат. Прибавете рикотата и разбийте добре с миксера. Добавете зехтина и продължавайте с разбиването. Добавете едно по едно яйцата, като следващото прибавяте, когато първото е напълно усвоено от сместа. Прибавете лимоновия сок и ванилията.
Смесете сухите и мокри съставки като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула.
Пригответе си форма за мъфини с хартиени капсулки. Изсипете в тях по 1 с.л. от сместа. Върху нея, в средата сложете 1ч.л. сладко пюре от кестени и покрийте с още 1 с.л от кексовата смес.
Печете малките кексчета в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!

събота, 27 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Хляб Бриош

Бриоша е френски хляб, който е много близък до козунака. Приготвя се с повечко яйца и масло, втасва по-дълго, което го прави лек, въздушен, много вкусен и ужасно ароматен.
Ето и рецептата:
Продукти:
3 яйца + 1 за намазване
150мл. прясно мляко
20г прясна мая /1/2 кубче/
50 г захар
100 г меко масло
1 ч.л. сол
500 г брашно + още за доомесване
Загрейте леко прясното мляко, трябва да е хладко, не горещо, добавете захарта и разтворете маята.
Отделно разбийте яйцата.
В подходяща тава пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата. Изсипете яйцата и млякото с маята. Бъркайте с лъжица, като постепенно придърпвате по малко брашно от страни. Омесете меко тесто. Тестото се получава много меко и приятно на пипане.
Нарежете маслото на малки кубчета. Разстелете тестото с ръце и разпределете една трета от количеството масло върху него. Нагънете тестото и месете до пълното разнасяне на маслото. Направете това още два пъти докато прибавите цялото количество масло. Посипете купа с брашно, поставете тестото в нея, покрийте го с домакинско фолио и кухненска кърпа и оставете на топло да втаса поне час и половина или докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало премесете го върху набрашнена повърхност. Разделете го на четири топки.
Постелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс. Подредете в нея една до друга четирите топки тесто. Покрийте ги оставете на топло за 40 мин. да втасат за втори път. Когато тестото е готово, намажете го с разбито яйце и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за час или до готовност.
Да ви е сладко!



петък, 26 октомври 2012 г.

За едно гостуване и 100-та публикация

Малко преди блога да направи една година съществуване, навъртях сто километра :), пускам публикация №100. Тя е посветена на моето първо гостуване във виртуалното пространство при една готина дама, която вие познавате - Пепи и нейното виртуално кътче  Храна за мой’те канибали . С нея се познаваме от форума "Гответе с мен" , а по-късно и на живо. Винаги на линия и готова да помага.
Когато получих поканата от Пепи най-наред се стреснах, защото това е голяма чест за мен, а и с какво можех да изненадам кулинар като нея. Но това беше за кратко :), почувствах се поласкана, обзе ме еуфория и много бързо реших какво да приготвя.
Пепи благодаря че ме покани, това е първото ми гостуване и много се радвам, че е при теб J. Отдавна се възхищавам на уменията ти да превърнеш и най-обикновеното ястие в шедьовър. Честичко надничам в твоето кулинарно кътче и си мой неизчерпаем източник на кулинарни идеи.
Прегръщам те!
Това, което приготвих за гостуването ми при Пепи е страхотният френски хляб Бриош
и едни ужасно вкусни и пухкави кексчета с рикота и кестенов пълнеж.
Рецептите за тях ще намерите тук или в следващите две публикации.

И тъй като днес е и Димитровден пожелавам на всички именици здраве и късмет!

сряда, 24 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Солени охлювчета от бутер тесто

Продукти:
400г бутер тесто
2 яйца
около 200-220г сирене /може да бъде смес от различни любими сирена;при мен преобладаваше кравето сирене, имах останала около 3-4 с.л. рикота и малко моцарела, които добавих/
Разстиламе листа бутер тесто. С точилка леко изтъняваме. Намазваме с яйчната смес и навиваме на руло, не се старайте да е стегнато. Прибираме рулото във фризера за около 15-20мин. Изваждаме, нарязваме на шайби с дебелина около 5-6мм. Подреждаме в тава предварително застлана с хартия за печене и печем във загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

неделя, 21 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Тиквени блокчета с шоколад


Днешният сладкиш, който ви предлагам е най - вкусното нещо с тиква, което съм яла. Много шоколадов, много сочен и ароматен. Рецептата е на Петрина и не съм променяла нищо в нея, мерките са точни и ако следвате рецептата резултата е ето това, перфектно, ароматно тиквено блокче с много шоколадов вкус:
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
2 пакетчета ванилия
1/2 ч.ч кафява захар
1 ч.ч. бяла захар
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца

за глазурата:
100г шоколад
200г кондензирано мляко

В купа смесете брашното, бакпулвера, какаото, содата и солта.
В друг съд смесете киселото мляко, тиквата и ванилиите.
В по-дълбок съд разбийте маслото с кафявата и бялата захар, така че да се смесят добре. Прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате. След като прибавите и последното яйце, обединете със сухите съставки, и бъркайте докато се поеме цялото брашно. Накрая прибавете и сместа с тиквата. Разбъркайте докато се получи еднородна смес.
Изсипете готовото тесто в тава застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса за 30 - 35 мин. или до готовност.

За глазурата загрейте кондензираното мляко в микровълнова фурна или на водна баня. Начупете шоколада на малки парчета и прибавете при млякото. Бъркайте до пълното стопяване на шоколада. Разпределете глазурата върху охладения сладкиш. Украсата е пожелание.

Да ви е сладко!
 

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Котлети от акула в сос от горчица и мед

Продукти:
5 котлета от акула
4с.л. бадемово брашно
2с.л. масло + още 1с.л.
2с.л. зехтин
малко бяло вино за деглазация на тигана, не го мерих, налях на око, но мисля около 30-40мл. да беше:)
200мл. зеленчуков бульон
сока на един лимон
2с.л горчица /аз ползвах люта горчица/
1с.л. мед
сол, бял пипер, девесил
Котлетите подсушете добре и посолете. Оставете да престоят така около половин час, за да поеме солта. Оваляйте ги в бадемовото брашно. Загрейте в подходящ тиган 2с.л. масло със зехтина. Изпържете котлетите от двете страни, да станат златисти. Извадете ги и налейте в тигана бялото вино. Оставете да ври около минутка и долейте бульона и прясно изцедения лимонов сок. Овкусете с пипера и девесила и оставете да къкри на среден огън около 5 мин. или докато се редуцира на половина течността.
Разбъркваме горчицата и меда да се смесят добре. Дръпваме тигана от огъня и добавяме горчицата, разбъркваме добре. Прибавяме и останалото масло. Връщаме на огъня и когато започне да къкри, разбъркваме и връщаме котлетите. Оставяме така да се готвят около 5 мин. и сервираме.
Да ви е сладко! 

*Подберете тиган, който да събере всичките рибни парчета наведнъж, защото при пърженето падат частици от бадемовото брашно и прегарят /както се получи при мен :)/. Не че е особено лошо, но няма вид ястието.

Тази рецепта е взаимствана от чудната Риба с маслено лимонов сос, която Пепи преди време предложи. Пепи благодаря за рецептата, винаги е с отличен резултат. При мен мааалко променена за разнообразие :), но и този вариант се получи добре.

вторник, 16 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Пилешка супа с мляко и сметана


Продукти:
300г пилешко филе
2 средно големи картофа
1 морков
4-5 пресни гъби
2-3 стръка пресен лук или глава стар лук
1 скилидка чесън
50г масло
настъргана кора от половин лимон
шепа фиде
500мл. бульон
250мл. мляко
4-5 с.л. заквасена сметана
сол, бял пипер
пресен магданоз и естрагон

Пилешкото филе и гъбите нарежете на малки кубчета, а морковите и картофите на съвсем дребни кубчета. В подходяща тенджера се разтопява маслото, добавят се ситно нарязания лук, чесън и настърганата лимонова кора, пържат се до омекване на лука. Прибавете гъбите, картофите и морковите, пържете две три минутки. Оваляйте пилешкото в брашно, изтупайте от излишното и сипете при лука. Пържете още две, три минутки, като разбърквате непрекъснато. Сипете бульона и прясното мляко, подправете със сол и бял пипер. Оставете да къкри на среден огън около 20-30 мин. или до сваряването на всички продукти /ако е нужно долейте още малко бульон/. Добавете фидето и гответе още около 5-6 мин. Прибавете заквасената сметаната и пресните подправки, и оставете да къкри още няколко минути, докато се смесят ароматите.
Това е първата супа, която правя без застройка и резултата е страхотен!
Опитайте!

Рецептата е адаптирана от тук.

събота, 13 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Чеснови картофени багети

Предлагам ви чудесни картофени багети с лек чеснов вкус. Съжалявам, че снимките са лоши, но ги приготвих за вечеря и не оцеляха до сутринта, за фотосесия на дневна светлина :)). Използвах тази рецепта, като добавих ароматно чесново масло. Получиха се много меки и ароматни багети, които се ометоха за кратко.
Ето и рецептата:
Продукти:
2сварени и пюрирани картофа
350мл. прясно мляко /в оригиналната рецепта е айран/
20г мая /в оригиналната рецепта е 1п. суха мая/ 
1с.л. сол
1с.л. захар
50мл. зехтин или олио
около 600г брашно
за ароматното чесново масло:
2с.л. разтопено масло
1 скилидка пресован чесън
1-2 с.л. ситно нарязани зелени подправки /при мен магданоз и копър/
Загрейте леко млякото /не бива да е горещо/ и разтворете в него захарта и маята. Прибавете пюрираните картофи и зехтина. Пресейте брашното със солта в голяма тава. Направете в средата на брашното кладенче и изсипете там картофената смес с маята. Омесете меко тесто. Оставете го на топло около 30-40 мин да удвои обема си. После премесете отново, разделете на четири равни части и оформете четири фитила с дължина около 30см. Направете разрези по повърхността с остър нож и намажете с ароматното масло. Оставете да втаса още веднъж около 20 мин. Печете в предварително загряла до 220г. фурна.
Ароматното масло приготвям като смеся всички съставки.
Да ви е сладко!

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Кестенов сладкиш

Продукти:
1 яйце
1ч.ч. захар
2ч.л. ванилена захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. подсладено кестеново пюре или сладко от кестени
2ч.ч. брашно
1/2 п.бакпулвер
щипка сол

за поръска:
1/2ч.ч. кокосови стърготини
1/4 ч.ч. захар

за заливка:
1 ч.ч. сладкарска сметана
 Яйцата и захарта се разбиват на пяна, добавят се кестеновото пюре, млякото и ванилената захар. В друга купа пресявате брашното, бакпулвера и солта. Прибавят се към яйчната смес. Смесват се добре. Разпределете полученото тесто в тавичка или форма за торта предварително застлана с пекарска хартия. Преди да сложите във фурната поръсете със смесените кокосови стърготини и захар. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна около 30-40 мин.
Когато сладкиша е готов, вадим от фурната и още горещ заливаме с чашата сметана. Оставяме да изстине напълно.
Да ви е сладко!

понеделник, 8 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Ароматен кекс с ябълки

Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2ч.л.канела
1/4ч.л. смлян джинджифил
1/4ч.л. сляно индийско орехче
1ч.ч. ситно настъргани ябълки
1ч.ч. ситно смлени орехи

Разбиваме добре яйцата и захарта. Добавяме олиото. Прeяваме брашното и бакпулвера и го прибавяме към сместа като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Ароматизираме с ванилията, канелата, джинджифила и индийското орехче. Накрая добавяме ябълките и орехите и разбъркваме добре сместа. Разпределяме в правоъгълна кексова форма заслана с хартия за печене.
Печем кекса във фурна предварително загрята до 180 градуса за около час или до готовност.
Поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!

петък, 5 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Френски сладкиш

Наскоро Мария ни показа един страхотен сладкиш, който изглеждаше толкова апетитно, че аз не устоях на изкушението и го приготвих. В оригиналната рецепта на Наталина е с круши, но тъй като имах в повечко ябълки го приготвих с тях. Вероятно с крушите ще е доста по-ароматно, но и с ябълките се получи се перфектно!!!
Ето и рецептата:
Продукти:
2 яйца
100 г. захар
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
150 г. брашно
1/2 бакпулвер
щипка сол
3 ябълки

заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Разбиваме добре яйцата и солта. Прибавяме по малко от захарта, като не спираме да разбиваме. Яйцата и захарта трябва да станат на бял крем. В друга купа пресяваме брашното и бакпулвера, прибавяме към яйчната смес. Накрая добавяме млякото, смесено с олиото.
Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на тънки резени.
В тавичка, предварително застлана с хартия за печене изсипете половината смес. Покрийте с ябълки и залейте с останалата кексова смес.
Сладкиша се пече в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин.
За заливката слагате маслото да се стопи на слаб котлон. Добавяте захарта и бъркате докато се стопи. Не бива да се карамелизира, а само да се стопи захарта. Оставяте да се охлади. Разбивате яйцето и смесвате с охладената маслена смес.
Изваждате сладкиша от фурната, надупчвате на места и поливате със заливката. Връщате във фурната и печете още 20 мин.
Готовия сладкиш поднасяте поръсен с пудра захар или полят с карамелен сос.

за карамеления сос:
1/2ч.ч. захар
1/4ч.ч. масло
1/4ч.ч. течна сетана

Карамелизирате захарта, добавяте маслото и сметаната. Оставяте да ври и бъркате непрекъснато до получаването на карамелен сос. Охладете леко и полейте готовия сладкиш.
Да ви е сладко!

сряда, 3 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Мъфини с шунка, сирене и зелени подправки

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
50г овесени ядки
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер /10г/
100г сирене
100г шунка
1с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. ситно нарязан копър
щипка сол
различни семена - мак, ким, сусам, белени слънчогледови и тиквени семки

Смесваме сухите съставки - пресятото брашно с бакпулвера, солта, овесените ядки. В друга купа разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. Смесваме мокрите и сухите съставки като разбъркваме с дървена или силиконова шпатула. Добавяме натрошеното сирене, нарязаните на ситно шунка и зелени подправки и отново разбъркваме.
Разпределяме сместа в предварително намазани с масло формички за мъфини. Поръсваме със семена по ваш вкус, а може и микс. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност на кексчетата.
Рецептата от тук.

понеделник, 1 октомври 2012 г.

И да похапнем ... Кокосов сладкиш

Здравейте всички! След кратко отсъствие отново надничам в моето любимо място :)). И не само надничам, а и ще ви почерпя с нещо много вкусно. Десерта, който ви предлагам е за страстните любители на кокоса, много ароматен, мек и сочен. Прилича малко на торта "Баунти", но не съвсем :)).

Ето и рецептата:

1ч.ч. = 150мл

Продукти:
за блата:
200г майонеза /1 опаковка/
1ч.ч. вода
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
50г кокосови стърготини

за крема:
250г маскарпоне
200г подсладено кондензирано мляко
50г кокосови стърготини

за глазурата:
100г шоколад
1с.л. масло
2с.л. течна сладкарска сметана
Пресяваме брашното с бакпулвера. Добавяме захарта, ванилията и кокоса и смесваме сухите съставки. Към тях прибавяме водата и майонезата и разбъркваме с телена бъркалка да се смесят добре продуктите. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса за 30-40 минути. Изпечения блат оставяме да се охлади.
Крема приготвяме като разбъркваме пак само с телена бъркалка маскарпонето и кондензираното мляко. Добавяме кокоса и отново разбъркваме. Разпределяме крема върху охладения блат и прибираме в хладилника за поне 30 мин.
Глазурата приготвяме като начупваме шоколада на малки парченца, добавяме маслото и сметаната и разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня на котлона. Разтопения шоколад оставяме леко да се охлади и поливаме с него охладения сладкиш.
Оставете готовия десерт да престои в хладилника за поне 3 часа, а най-добре за една нощ.

* Ако обичате по-креместите десерти изпечете блата в по-голяма тавичка, за да се получи по-тънък блат и удвоете продуктите на крема.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...