четвъртък, 6 септември 2012 г.

И да похапнем ... Ябълкови мини тарти с кокосова поръска


Вярна на стила си от последните дни отново ябълки и кокос при мен. Обожавам тази комбинация, много ароматна и вкусна. Ето и рецептата:

1 ч.ч. = 150мл

Продукти: 
за масленото тесто:
100гр. масло стайна температура
1/3 ч.захар
1яйце
1ч.л. ванилия
1 2/3 ч.ч. брашно

за пълнеж:
4 средни ябълки
4 с.л. захар
20гр. масло
1ч.л. канела
1 яйце
1/2ч.ч. сметана
1 ванилия
за кокосовата поръска:
1/3 ч.ч. едросмляни орехи
2 с.л. кафява захар
1/4 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. кокосови стърготини
25гр. хладно масло
За тестото разбийте маслото и захарта до бял крем, добавете яйцето и ванилията и разбъркайте. Прибавете брашното на порции, като не разбърквате много. Трябва да се получи меко, не лепнещо по ръцете тесто /ако е нужно добавете още малко брашно/. Завийте го с домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.
Пригответе пълнеж, като почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в подходящ съд, поръсете с 2 с.л. от захарта, канелата и маслото и гответе на слаб огън около 20 мин., докато омекнат ябълките. Охладете сместа.
Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете го на четири топки и от всяка разточете кора с дебелина 5мм. Поставете я във формичката и добре притеснете по стените на съда. Изрежете излишното с ножа. Надупчете дъното и стените с вилица. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса около 20-25 мин. или докато порозовее тестото. Извадете и оставете леко да се охлади и пригответе яйчния крем. Смесете сметаната, останалите лъжици захар, яйцето и ванилията.
Върху охладения блат разпределете ябълките, полейте със сметаната и печете във фурната 15 мин. Горещите тарти поръсете с трохите и печете още 10-15 мин.
Поръската се приготвя като всички продукти се смесват и се стриват с ръце до получаване на трохи.
 * От това количество тесто ми излязоха три малки тарти с размери 12см и една 15см диаметър.
* Ако брашното се окаже недостатъчно и тестото продължава да лепне добавете още, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко.
* Ако сметаната в пълнежа ви е подсладена не добавяйте захар

Адаптирано от тук.

понеделник, 3 септември 2012 г.

И да похапнем ... Пилешки рулца в сос Бешамел


Продукти:
8 пилешки пържоли от долно бутче
1 голям картоф
1 яйце
150 г смес от настъргани сирена /краве сирене, пушен кашкавал, сирене качота, кашкавал от краве мляко, моцарела, гауда, синьо сирене, каквото имате и каквото обичате/
1-2 листа салвия

щипка мащерка
щипка бял риган
щипка магданоз
бял пипер
кимион
сол

за соса:
3 с.л.масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
сол на вкус
щипка индийско орехче

щипка бял пипер
щипка кимион
кашкавал за поръсване

Измийте и подсушете добре месото. Ако е необходимо изтънете или начукайте месото, така че да се получи добра пържола за завиване на руло. Посолете и оставете настрани за около15-20 мин.
Направете плънката, като намачкате картофа на пюре и го смесите със микса от сирена. Добавете подправките и яйцето и разбъркайте до пълното смесване на продуктите. Вземете една пържола, сложете в единия край от плънката и завийте на руло. Закрепете рулото с клечки за зъби, за да не се развива при печене и да не изтича плънката. Повторете това със всички пържолки. Готовите рулца подредете в подходяща тавичка, полейте с малко зехтин и печете месото в предварително загряла фурна до готовност.
Направете соса, като запържите брашното в загрялото маслото. Добавете млякото и бъркайте непрекъснато до получаване на не много гъст сос. Отстранете от котлона, подправете с подправките на вкус. Прибавете двата жълтъка предварително добре разбити и гответе още няколко минути на слаб огън при непрекъснато бъркане.
Когато рулцата са почти готови, извадете ги от фурната, залейте ги с готовия бешамел и поръсете обилно с кашкавал. Върнете във фурната и печете до златисто.




събота, 1 септември 2012 г.

И да похапнем ... Маслени сладки с ябълки, кокос и стафиди


Продукти:
за тестото:
1 жълтък
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. меко масло
2 1/2 ч.ч. брашно

за плънката:
2 средно големи ябълки или една голяма
3-4 с.л. захар /зависи от това колко обичате да ви е сладко
щипка канела
2с.л. кокосови стърготини
1 с.л. стафиди

1 белтък за намазване
пудра захар за поръсване

Първо направете тестото. Смесете маслото и брашното и мачкайте с пръсти докато се получат трохи. Отделно разбийте жълтъка и киселото мляко. Смесете ги с брашното и омесете тесто. Оставете тестото да си почине в хладилника поне 2 часа /най-добре цяла нощ/.
За плънката настържете ябълките на ситно ренде, добавете захарта и стафидите и гответе на слаб огън до омекване на ябълките. Прибавете канелата и кокоса и гответе още около минута-две.
Извадете тестото от хладилника. Върху набрашнен плот разточете кора с дебелина около 3-4 мл. Изрежете кръгчета, сложете от плънката в средата и затворете кръгчето като мида. Притеснете добре краищата, за да не се отвори при печенето и да не изтече плънката. Намажете сладките с разбит белтък. Печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете от фурната и още топли поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко! 

Идеята дойде от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...