петък, 31 август 2012 г.

И да похапнем ... Фъч


Продукти:
1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче масло (125гр.)
1ч. ч. захар
5 с. л. какао
1 ванилина захар
3 яйца
1 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
орехови ядки или кокосово брашно за поръсване
   Смесваме прясното мляко, маслото, захарта, какаото и ванилията. Слагаме на котлона да заври и варим до пълното стапяне на захарта при непрекъснато бъркане. Когато сместа е готова, махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. Разделяме я на две.
   Разбиваме яйцата на крем. Отделно смесваме и пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме яйцата към едната половина от шоколадовия крем и разбъркваме. Прибавяме брашното на порции, като разбъркваме след всяко добавяне. Печем сладкиша в предварително загряла фурна на 190 градуса около 40 мин. или до готовност. Когато е готов, охлаждаме за кратко, разрязваме на квадрати /така както е в тавичката/ и поливаме с втората половина от какаовата смес. Поръсваме с кокосови стърготини или със смелени орехи.
Това е - бързо, лесно, вкусно :)
Да ви е сладко!

сряда, 29 август 2012 г.

И да похапнем ... Торта "Кармен"

Това е една супер ретро рецепта от книгата "500 готварски рецепти" от 1927г. На мен ми попадна разлиствайки списание "Кулинарен журнал". Много шоколадова, креместа и вкусна торта. Силно ме впечатли блата без брашно и интересната шоколадова глазура. Ще ви предложа вариантите в които съм я правила и основната рецепта. Вие изберете коя ви допада най-много :). Поводът да я приготвя е двойният празник у дома. Половинката и синът ми са родени на една дата. Пожелавам им много здраве, късмет и попътен вятър, за да сбъднат лесно мечтите си. 


Ето и тортата:
Основна рецепта:
Продукти:
за блата:
6 яйца
100г захар
60г шоколад
100г небелени бадеми
сокът от половин лимон
80г галета

за шоколадовия крем:
1л. прясно мляко
4 яйца
125г захар
100г. шоколад
50г какао
3 с.л. брашно

за шоколадовата глазура:
100г шоколад
100г захар
сока на 1 портокал
сока на 1 лимон
малко вода /около 2-3 с.л./

Разделяте яйцата на жълтъци и белтъци. Разбивате белтъците на сняг. Отделно разбиваме жълтъците и захарта до получаване на бял пухкав крем. Внимателно добавяме шоколада, настърган на едро ренде или нарязан на много малки парченца /ако имате шоколадови капчици се получава най-добре/ и бадемите, които може да са смелени на ситно или на по-едри парчета, както ви харесва. На мен ми харесват ситно смелени. Ако нямате бадеми, може да ги замените с орехи. Прибавяме и лимоновия сок и разбъркваме всичко с миксера на ниска степен. Към получената смес добавяме галетата, като разбъркваме със шпатула - дървена или силиконова и накрая белтъците и пак разбърквате внимателно, като внимавате да не спадне обема им. От получената смес може да изпечете два отделни блата или един, който после да разрежете. Тавичката която използвам е с диаметър 20см . Печете блата на 180 градуса за около 20-22 минути. Когато е готов оставете го на страни да се охлади.
Идва ред на шоколадовия крем. Аз не го приготвям никога в тези пропорции. Според мен от литър мляко става доста крем, а тортата не е чак толкова голяма за това количество крем.

Ето моите пропорции за този крем:
шоколадов крем "Нескуик"
500мл прясно мляко
2 яйца
60г захар
50г шоколад
1с.л какао нескуик /може и две ако ви харесва по-шоколадово/
2с.л. брашно 


Отделяте 100мл. от прясното мляко и разбивате заедно с яйцата, какаото, брашното и настъргания шоколад. Останалото мляко се загрява заедно със захарта. Когато започне да ври, температурата се намаля и се прибавят смесените продукти. Бърка се продължително на слаб огън до сгъстяване на крема. Охлаждате леко, но не напълно, за да не хване коричка крема.
Сглобявате тортата като подреждате блат, крем блат. Оставяте малко крем за подмазване на тортата отгоре и отстрани.
Приготвяте глазурата, като смесвате всички продукти и слагате на котлона да заври. Намалете и варите около минута две, докато започне да клокочи сместа. Внимавайте да не я преварите, става доста твърда. Спазвайте точните пропорции и не заменяйте лимона с портокал и обратно. Охладете леко и залейте тортата с нея. Това е най-страхотната шоколадова глазура, която съм правила. Може да украсите тортата със сметана или ситно смелени ядки.

В единия от вариантите освен шоколадовия крем към тортата добавих и втори, сметанов.
за втория крем:
250г маскарпоне
50г меко масло
1ч.ч бита сметана на твърд сняг
около 4 с.л. пудра захар или на вкус
1/2 опаковка бисквити „Еверест” с мляко смелени на малки парченца
Втория крем приготвяме като разбиваме добре маскарпонето с пудрата захар и маслото, добавяме и сметаната. Накрая прибавяме натрошените бисквити.
Сглобявате тортата като подреждате блат, шоколадов крем, сметанов крем, блат. Оставяте малко от шоколадовия крем, за да намажете малко тортата отгоре и отстрани и полейте с глазурата. Украсата отново е пожелание.
И третия вариант на тази торта е добавянето на бял шоколадов ганаж от 20мл. течна сметана и 100г. бял шоколад. Слагаме сметаната да заври, оттегляме от котлона и добавяме белия шоколад. Бъркаме енергично до пълното разтапяне на шоколада. оставяме да се охлади и разбиваме с миксера за кратко, да се сгъсти. Подреждаме тортата по следния начин-блат, шоколадов крем, бял шоколадов ганаж и блат. Подмазваме с шоколадовия крем и заливаме с глазурата.

Да ви е сладко!

неделя, 26 август 2012 г.

И да похапнем ... Мъфини с шоколад, кокос и хрупкава коричка

Продукти:
за мъфините:
100г меко масло
100г захар
1 яйце
200мл. прясно мляко
200г брашно
1ч.л. бакпулвер
40г кокосови стърготини
40г шоколадови капчици или ситно нарязан шоколад

за хрупкавата коричка:
50г пудра захар
40г брашно
40г масло
Най-напред пригответе хрупкавата коричка, като смесите всички продукти и разбъркате до получаване на маслени трохи. Приберете ги в хладилника
За мъфините смесете пресятото брашно, бакпулвера и кокоса. В друга купа разбийте на крем мекото масло със захарта. Добавете яйцето и прясното мляко. Прибавяйте постепенно и сухата смес. Накрая изсипете шоколада и разбъркайте.
Във форма за мъфини подредете хартиени капсули. Напълнете 2/3 от обема на гнездата с кексовото тесто и поръсете с маслените трохи. Печете мъфините в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Рецептата е от тук.

събота, 25 август 2012 г.

И да похапнем ... Пилешки кюфтенца в доматен сос с маслини

Продукти:
500г пилешка кайма
2-3 средно големи домата
1 скилидка чесън
1 морков
1 глава лук
шепа маслини
сол
бял пипер
кимион
индийско орехче
суха мащерка
сух естрагон
2 листа салвия ситно нарязана

Подправете каймата само със сол, бял пипер и кимион. Омесете я добре и я оставете за около 30-40мин. да си поеме ароматите на подправките. Направете от нея малки топчета, колкото орех и ги оваляйте в брашно. Кипнете малко вода със сол и пуснете вътре кюфтенцата да се запечатат. Варете ги не повече от 20-30 мин.
Почистете и  обелете доматите. Пасирайте ги в кухненски робот или ги настържете на едро ренде. В подходящ тиган с капак запържете ситно нарязания лук. Когато лука омекне добавете едро настъргания морков и чесън и задушете докато сместа се оцвети в оранжево. Добавете доматите и малко вода, намалете огъня, похлупете и оставете да къкри за около 10 мин. Махнете капака и овкусете. Аз реших задължително да сложа пипер, кимион и индийско орехче, мисля че идеално допълват всяко ястие с кайма. Мащерката, естрагона и салвията добавих с голямо притеснение, защото до сега не съм ги комбинирала като аромати. По отделно да, но в комбинация никога, но се получи чудесно, така че давайте смело :). Добавете и маслините и похлупете. Оставете да къкри докато соса достигне до желаната гъстота. Разбърквайте непрекъснато, за да не загорят доматите. Това е:)
Да ви е сладко!

понеделник, 20 август 2012 г.

И да похапнем ... Пилешки хапки в гъбен сос

Рецептата, която ще ви предложа, не е нищо ново. Това е едно ястие, което в моя дом се хапва често, тъй като се приготвя бързо и лесно. Обикновено след натоварения ден, а след това и залата се прибирам след 19,30 и трябва бързо да се мисли за вечеря. Ястия от този тип "бързо, лесно, вкусно" ми се притичат на помощ. Затова реших, че все пак трябва да ги включа в рецептурника на блога. Та ето и рецептата:

Продукти:
2 пилешки филета /тип "Пеперуда"/
4 големи гъби
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
20мл. бяло вино
сол, черен пипер, кимион, мащерка, магданоз или подправка по ваш избор и вкус
2 с.л пшенично нишесте 
Филетата измийте, подсушете добре и нарежете на парчета. В подходящ съд с капак загрейте маслото и зехтина, прибавете пилешките хапки и пържете докато се зачервят от всички страни. Извадете ги и залейте тигана с виното. Оставете течността да се изпари на половина. Върнете месото обратно в тигана, прибавете гъбите, намалете огъня и оставете всичко под капак да се задуши за няколко минути. Налейте около 100мл. /ако искате повече сос, количеството може да е повече/ вода или пилешки бульон, подправете със сол, черен пипер и кимион. Сложете две клонки прясна мащерка и отново захлупете и оставете да къкри на тих огън докато течността се редуцира на половина. Разтворете нишестето в малко вода и на тънка струйка добавете към ястието. Разбъркайте и оставете за няколко минути на огъня, за да се сгъсти соса. Поръсете готовото ястие със ситно нарязан магданоз и.... Да ви е сладко!

събота, 18 август 2012 г.

И да похапнем ... Картофени мъфини със сирене и лук

Продукти:
2 1/2 ч.ч. сварени и намачкани картофи
2 с.л. краве масло
3 с.л. прясно мляко
2 яйца
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч натрошено сирене
1/2 малка главичка лук /ситно настъргана/
ситно нарязан магданоз
сол
черен пипер
индийско орехче
 Сварявате картофите и ги намачквате добре. Загрявате маслото и прясното мляко и ги добавяте към картофите. Разбъркайте добре. Прибавете сиренето, содата, лука и магданоза. овкусете със солта, черния пипер и индийското орехче. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте добре белтъците на сняг. Жълтъците прибавете към картофената смес и разбъркайте да се смесят добре съставките. Накрая прибавете белтъците като разбърквате внимателно със силиконова шпакла.
Намажете обилно с масло форма за мъфини и разпределете сместа, като не бива да пълните гнездата на формата повече от 2/3 от обема им. Печете в предварително загряла на 200градуса фурна до готовност.
Получиха се много ароматни, мекички и вкусни мъфини, който бяха ометени за кратко време :)
Опитайте, ще ви харесат!
Рецептата е от новата ми придобивка, малка книжка с рецепти за "Мъфини" на Невяна Кънчева, за която благодаря много на Юлия от "Гответе с мен".

*В оригиналната рецепта лука е пресен, 2 стръка. Аз нямах, но и със стария лук се получиха добре.
**Препоръчвам силиконова форма за печене, защото от металната доста трудно извадих мъфините, макар че бяха обилно подмазани с масло.

вторник, 14 август 2012 г.

И да похапнем ... Мекици "Соня"

Рецептата за тези чудесни мекички имам от моя колежка, та затова носи нейното име, да ми напомня :). Благодрности на Соня и леля Нели за споделената рецепта!!!

Продукти:
3 яйца
½ кубче мая /20г/
2с.л. олио
2с.л оцет
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка от кисело мляко хладка вода
около 1,500кг брашно
щипка сол

Смесваме киселото мляко и водата, загряваме леко /но внимавайте да не стане горещо, трябва да се получи хладък разтвор/ и в тях разтваряме маята. Отделно разбиваме, яйцата, олиото и оцета. В голям съд, в който ще омесваме тестото, пресяваме брашното, заедно със солта. Правим кладенче в средата и изливаме маята. Леко с пръсти започваме да бъркаме като вземаме по малко брашно до образуването на лепкава каша. Тогава добавяме яйчната смес и омесваме меко тесто. Намазваме една торбичка с олио и прибираме в нея тестото. Оставяме в хладилника за около 12 часа. Обикновено замесвам тестото вечерта и на сутринта имам готово тесто за мекички. Ако искате да го ползвате веднага, оставете го да втаса за около час и изпържете мекичета, но по-вкусно е след като престои.
Да ви е сладко!


*Тестото става доста около 2кг. Спокойно може да замразите половината количество. От него се получава чудесен тутманик или блат за пица.
**От половината количество тесто се получиха 12бр. мекици с диаметър около 10-12см.

събота, 11 август 2012 г.

И да похапнем ... Прасковен чийзкейк без печене

Продукти:
за бисквитената подложка:
1 опаковка маслени бисквити /при мен бисквити Еверест с масло-220г/
2с.л. захар
100г стопено масло

за чийз - крема:
250г маскарпоне
120г крем сирене /при рама крем бонжур/
200г подсладено кондензирано мляко 
2с.л. кокосово мляко
1 опаковка желатин

за плодовия слой:
500г праскови
3с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. джинджифил
2с.л. пшенично нишесте
Поръсете бисквитите със захарта и ги смелете в кухненски робот и постепенно на тънка струйка добавете маслото като робота продължавате да смила продуктите. В тавичка с диаметър 20см., предварително застлана с алуминиево фолио разпределете бисквитената подложка, изравнете и притеснете добре с лъжицата. Оставете настрани да изстива.
За крема разбийте добре крем сиренето и маскарпонето, прибавете кондензираното и кокосовото мляко и продължавайте да бъркате до пълното смесване на съставките. Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете за 10 мин. да набъбне. Разтворете го на водна баня или на микровълнова фурна. Добавете го към крема и разбъркайте. Разпределете крема върху бисквитите и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа, най-добре за една нощ.
За плодовия слой нарежете прасковите на тънки ивички, поръсете ги със захарта и подправките. Загрейте ги за 2-3 минути. Добавете разтвореното в малко вода нишесте и оставете още около 2-3 минути на огъня, за да се сгъсти сместа. Оставете да се охлади леко и подредете върху вече стегналия чийз-крем. Оставете за още час в хладилника. С помощта на фолиото извадете чийз кейка от тавичката, отстранете фолиото и подредете в подходяща чиния. При сервиране може да поръсите с едро смлени ядки или малко настърган шоколад. При мен беше филиран бял шоколад.
Да ви е сладко!

* При загряването, плодовете не успяха да запазят формата, която ми се искаше да имат и се раздробиха на парчета. Това направи вида на сладкиша малко разпилян :). Ако това не ви харесва може да си пасирате готовия плодов слой и тогава да го разпределите върху чийз-крема.
** Може да подредите сладкиша в чаши, получава се много ефектен десерт.

събота, 4 август 2012 г.

И да похапнем ... Нежен меден мус с ябълки соте


Продукти:
за медения мус:
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
2 шушулки кардамон
кората на един лимон едро настъргана
1/2п. желатин /5г/
3 жълтъка
1/4 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. заквасена сметана, студена
2 с.л. едро нарязани бадеми или шам фъстък /може и повече/
щипка сол

за ябълките соте:
2 с.л.масло
1/4 ч.ч. захар
2 ябълки, обелени, почистени и нарязани на филийки
сока на 1/2 лимон 
1/4 ч.л канела
1/4 ч.л. индийско орехче
едро нарязани бадеми или шам фъстък
За ябълките соте разтопете маслото, добавете захарта да се карамелизира. Прибавете ябълките, полейте ги с лимоновия сок и добавете подправките и ядките. Оставете да се готвят около 10-15 мин. докато ябълките омекнат и соса се сгъсти. Разбърква се често. Оставете да се охлади.
В подходящ съд смесете течната сметана, кардамоновите шушулки и настърганата кора от лимона. Оставете да къкри на средно ниска температура около 5-6 мин., като от време на време разбърквате. Отстранете от котлона и покрийте съда, оставете да се охлади около 15 мин. Прецедете през ситна цедка и оставете да се охлади в хладилник за поне 30 минути.
Накиснете желатина в студена вода.
Разбийте жълтъците с меда и солта. Бъркайте на водна баня докато се сгъсти крема. Разтворете желатина на водна баня или на микровълнова фурна и внимателно на тънка струйка, при непрекъснато бъркане прибавете към жълтъците. Охладете.
Разбъркайте изстудената бита сметана и квасената сметана докато се получат върхове. Прибавете 1/3 от нея към медено яйчната смес и бъркайте със шпатула до пълното и усвояване, после прибавяте още 1/3 и бъркате и накрая останалата сметана. Охладете.
В подходяща чаша сложете ябълки, разпределете върху тях муса и украсете с едро нарязани ядки.  
Невероятен нежен мус с аромат на мед и кардамон, а в комбинация с ябълките и карамела е супер. Опитайте!
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...