петък, 29 юни 2012 г.

И да похапнем ... Тиквички с кайма под капак



Продукти:
1 кг. тиквички
500 гр. кайма
1 средна глава лук или 4-5 стръка пресен
2-3 големи скилидки чесън
1/2  връзка копър
черен пипер
червен пипер
бял риган

за чесновото кисело мляко:
1 кисело мляко
2-3 скилидки чесън
копър на вкус

Тиквичките се обелват и нарязват на кубчета като за мусака. Каймата и лука се запържват в малко мазнина. Прибавя се сол и черен пипер на вкус. Добавя се червения пипер и се разбърква. Веднага след това се долива 100 мл. вода, за да не изгори червения пипер. Добавят се нарязаните тиквички и 2-3 скилидки чесън нарязани на едро. Оставя се на слаб огън да ври докато не омекнат тиквичките. Накрая се добавя половин връзка копър нарязан на ситно.
За чесновото мляко се разбъркват кисело мляко, копър и чесън стиснат на преса или настърган на ситно ренде.
Сервираме ястието с лъжица - две от чесновото кисело мляко.

Да ви е сладко!

сряда, 27 юни 2012 г.

И да похапнем ... Медено-шоколадов кейк

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. разтопено масло

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
25 г. кокосови стърготини


1 ч.ч. гореща вода

 
Смесвате сухите продукти - брашно, бакпулвер, какао, кокосови стърготини.
Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме меда и маслото и разбъркваме. Постепенно добавяме сухите съставки. Накрая добавяме горещата вода и разбъркваме.
Фурната се загрява на 180 градуса. Печем в продълговата кексова форма, намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене, около 40 мин.

Източник: тук

неделя, 24 юни 2012 г.

И да похапнем ... Колумбийски пури

Предлагам ви една бърза и вкусна закуска, която моя син обожава. От доста време не я бях приготвяла и когато снощи попитах " Някакви поръчки за закуската", той беше категоричен "Искам онези страхотни пури" :)). Рецептата е от тук, не съм я променяла, защото количествата са много точни, но ако я приготвяте за повече от двама човека ви съветвам да удвоите продуктите :).

Продукти за около 15 бройки:
50г разтопено масло /може и с маргарин, но на мен с масло повече ми харесва/
1 яйце
1 с.л. захар
5с.л. мляко /може и вода, но аз предпочитам с мляко/
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

около 300г сирене "Дунавия"


Нарязвате сиренето на пръчици с ширина около 1,5 см. Оставяте ги във фризера за около час.
Приготвяте тестото, като омесите всички продукти. Готовото тесто разделете на две топки. От всяка разточете тънки правоъгълници, които нарежете на ленти с ширина 2см. Увийте спираловидно сиренцата с лентите. Ако лентата е къса или се скъса, съединете внимателно и продължете да навивате. Готовите пурички пържете в загрята мазнина.
Можете да ги приготвите вечерта и да ги замразите във фризера, а на другия ден само да ги изпържите.
Да ви е сладко!

събота, 23 юни 2012 г.

И да похапнем ... Кексчета с моркови и крем сирене

Продукти:
за кекса:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. ситно смелени орехи /и с бадеми става чудесно/
2 ч.ч. ситно настъргани моркови
1 ч.л. канела
1п. ванилия

за крема:
180г крема сирене
70г меко масло
1 ч.ч. пудра захар
100мл. течна сладкарска сметана
1п. ванилия

Яйцата и захарта се разбийте до пълното стапяне на захарта. Добавете се олиото на тънка струйка и брашното предварително смесено с бакпулвера. Ароматизирайте с канелата и ванилията. Накрая се прибавете морковите и ядките. Кексовата смес се изсипва в тава предварително  застлана с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин. Когато кекса е готов се изважда и се оставя да се охлади напълно. Нарязва се на малки квадрати.
За крема разбийте добре маслото и крема сиренето. Добавете захарта и ванилията. Отделно разбийте сладкарската сметана на твърд крем и постепенно добавете към чийз крема като се разбърква със силиконова шпатула или лъжица. Готовия крем оставете за около 10-15 мин. в хладилника и след това шприцовайте върху морковените квадрати. 
Бон апети!

сряда, 20 юни 2012 г.

И да похапнем ... Кифлички с мед

Тези страхотни кифлички видях в блога на Русанка. Много ми хареса името "Кифлички с пчелен мед". Правила съм различни кифлички - с кашкавал, със сирене, с локум, с различни сладка, но с мед не бях и чувала. Рецептата ме грабна и реших да ги пробвам. Получиха се много вкусни и ароматни кифлички, които се ометоха за кратко време :))). 
Ето и рецептата: 

Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. вода
1/3 к.ч. захар
1/2 кубче мая
1/4 ч.ч. олио
2 яйца
1 малка щипка сол
брашно за меко тесто

мед за намазване
още захар за поръсване на кифлите

От водата и киселото мляко правим айран, който леко загряваме. В него разтваряме маята, заедно със захарта и солта. Добавяме олиото и яйцето и разбъркваме. Омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса около час. Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 1 см. 

Разделяме кръга на 16 еднакви триъгълника. Всеки триъгълник мажем с течен мед и навиваме на кифлички. Подреждаме ги в тава предварително покрита с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях.
Оставяме ги да си починат около 30 мин. Мажем ги с разбито яйце и поръсваме обилно със захар. Кифличките печем в загряла на 200гр. фурна до готовност.
Направих няколко и със солена плънка. Тях вместо със захар поръсих със сусам.


Да ви е сладко!

понеделник, 18 юни 2012 г.

И да похапнем ... Охлювчета

 У дома сиропираните десерти са на особена почит, а тези охлювчета често присъстват на масата ни. Но напоследък една тарелка, купена от магазина, не ни стига, та реших да се пробвам да ги направя сама. Оказа се много бърза и лесна рецепта и с отличен резултат :).


Ето и рецептата:

Продукти:
за охлювчетата:
400гр. бутер тесто /използвах малката опаковка на бутер тесто "Белла"
смлени орехи
захар
готов микс от подправки за меденки /той съдържа канела,карамфил,джинджифил, кориандър, черен пипер, кардамон, индийско орехче; ако нямате такъв микс и канелата ще свърши добра работа/

за сиропа:
1 1/2ч.ч. захар
2ч.ч. вода
малко лимонов сок или щипка лимонена киселина
настъргана кора от половин лимон /по желание/


Отваряме листа бутер тесто, разточваме го малко, за да стане по-тъничко. Поръсваме обилно със смлени орехи и захар. Поръсваме и от микса от подправки и навиваме на не много стегнато руло, като навиваме от дългата страна. Залепяме крайчето с разбито яйце и нарязваме рулото на малки шайби. Подреждаме ги в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене, като оставяме разстояние между шайбите. Печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставяме охлювчетата да изстинат.
Сиропа приготвяме като кипваме водата и захарта и ги оставим да се варят за около 5-6 минути. Сваляме от котлона и прибавяме кората на лимона и лимоновия сок и оставяме да изстине напълно.
Подреждаме напълно изстиналите охлювчета в подходящ съд и ги заливаме със студения сироп. Оставяме да престоят около 12 часа и си ги хапваме с кеф :)
Да ви е сладко!

неделя, 10 юни 2012 г.

И да похапнем ... Торта "Шоколадов мус"

Продукти:
за блата:
6 белтъка
5с.л. захар
1 жълтък
2с.л. олио
2с.л. какао
6 с.л. смелени орехи
5 с.л. брашно

за заливката:
200мл. топло прясно мляко
1 п. ванилена захар

за шоколадовия мус:
5 жълтъка
150г пудра захар
200г натурален шоколад
125г масло
100мл. течна сметана

ягоди
бисквити "Котешко езиче"
кокосови стърготини

Започваме с приготвянето на блата, като разбиваме белтъците и захарта на твърд крем. Добавяме жълтъка и продължаваме да бъркаме. Накрая прибавяме олиото. В отделна купа смесваме какаото, орехите и брашното. Прибавяме към разбитата смес на части, като разбъркваме внимателно със силиконова или дървена шпатула. Трябва да се внимава да не спадне обема на белтъците. Готовата смес разпределяме в тортена форма /моята е с диаметър 20см/, която предварително е застлана с хартия за печене и печем в загряла фурна на 200градуса за 20 мин. или до готовност.

Когато блата е готов, го оставяме леко да се охлади и го заливаме с топлото мляко, в което предварително се разтворили ванилената захар. Оставяме блата настрани да се охлади напълно.
Шоколадовия мус приготвяме като разбиваме захарта и жълтъците и ги загряваме на водна баня. Оставяме да се охладят. Отделно разбиваме маслото до крем и го прибавяме заедно с разтопения шоколад към изстиналите жълтъци. Разбиваме добре и сметаната и я прибавяме към шоколадовата смес лъжица по лъжица с помощта на шпатула, а не миксер. Готовия шоколадов мус разпределяме върху изстиналия вече блат. Украсяваме с ягоди и бисквитки, поръсваме и с кокосови стърготини и оставяме в хладилника да се охлади поне 2 часа.

Да ви е сладко!

Адаптирано от сп. "Домашна кухня"

вторник, 5 юни 2012 г.

И да похапнем ... Гевречета

Рецептата за тези гевречета имам от тук, много лесна за изпълнение и винаги с отличен резултата.

Продукти:
3/4 ч.ч. топло прясно мляко
20г жива мая

2 с.л. олио
3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 и 1/2 ч.ч. брашно /и още малко за доомесване/


В купа смесваме прясното мляко, маята, олиото, маста, едното яйце, солта и захарта. С тел разбъркваме до смесването на всички продукти. Прибавяме брашното и омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса за около 40 мин. до час или докато удвои обема си.


Втасалото тесто разделяме на 8 топки, от които ще се получат 8 гевречета. Всяка топка делим на 2 и правим две фитилчета, усукваме ги хубаво, оформяме гевречетата и слепваме краищата добре. Подреждаме ги в тава, върху хартия за печене. Намазваме ги с второто яйце и поръсваме обилно със сусам или мак. Печем в загрята до 180 градуса фурна за около 25 мин. или до готовност. 


В това видео може да видите как се оформят гевречетата. 
Да ви е сладко!

неделя, 3 юни 2012 г.

И да похапнем ... Торта с ягоди и домашен крем

Отдавна не съм писала в блога си, почти месец, но какво да се прави, времето все не достига.
Сега ще ви предложа едно торте с ужасно вкусен домашен крем, с аромат на ванилия и ягодови парченца. Рецептата за крема имам от моя колежка. Това е най-вкусния и пухкав крем, който съм правила и хапвала до сега. Декорацията както винаги не ми се получи :)), поръсих с шарени шоколадови пръчици, които се разтекоха :))). Моля ви не ме съдете строго :))
Ето и рецептата:

Продукти:
за блата:
4 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия

за крема:
1л. прясно мляко
4 яйца
1ч.ч захар
1 пакетче ванилена захар
5-6 с.л. брашно
1ч.л. желатин

посладено прясно мляко за сиропиране на блатовете
1ч.ч. нарязани ягоди
шепа шарени шоколадови пръчици

За блата разбийте яйцата и захарта и постепенно добавете, пресятото брашно и бакпулвера. Ароматизирате с ванилия. Разпределете сместа във форма за торта, предварително заслана с хартия за печене и печете във фурна загрята на 180 градуса до готовност. Оставете блата да се охлади напълно. Моята форма е с диаметър 20 см.

За крема сложете прясното мляко на кутлона да заври. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и брашното.  Изсипете яйчената смес  към врящото мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато крема се сгъсти го махнете от кутлона и прибавете към него предварително разтворения желатин. Разбъркайте и оставете да се охлади.

Разрязваме изстиналия блат по дължина на две равни платки. Поставяме едната в подходяща чиния и сиропираме с прясното мляко, предварително подсладено на вкус. Разпределяме половината крем, върху него подреждаме ягодите. Слагаме втория блат, сиропираме с прясното мляко и разпределяме останалия крем, като подмазваме тортето и отстрани. Поръсваме с шоколадови пръчици.

Да ви е сладко! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...