сряда, 25 април 2012 г.

И да похапнем ... Разядка с яйца и сирене Котидж

Продукти:
1 опаковка сирене Котидж /150гр./
2-3 сварени яйца
1 скилидка чесън
самардала /моята е солена и с нея овкусих салатата/
1/4 ч.л. червен пипер
черен пипер
пресен магданоз
шепа чери домати

Нарязваме сварените яйца на ситно. Чесновата скилидка пресоваме или настъргваме на ситно ренде. Овкусяваме със самардала, черен пипер и червения пипер. Поръсваме с нарязан пресен магданоз. Разбъркваме внимателно докато се смесят всички продукти.
Сервираме с нарязани чери домати. 


понеделник, 23 април 2012 г.

И да похапнем ... Кексчета с кокос и сладко от боровинки

Продукти:
100г. меко масло
100г. захар
2с.л. прясно мляко
2 яйца
130г. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
60г. цветни кокосови стърготини
4 с.л. сладко от боровинки

Разбиваме добре маслото и захарта и добавяме едно по едно яйцата. Прибавяме млякото и разбъркваме добре.

Отделно пресяваме брашното заедно с бакпулвера. Добавяме кокосовите стърготини. Смесваме сухите и мокри съставки и разбъркваме със силиконова шпатула.
Накрая прибавяме и сладкото и внимателно разбъркваме.

Рапределяме сместа във формички за мъфини, предварително заслани с хартиени капсули. Аз използвах силиконови - една за средно кексче и отделно форма за 6 малки кексчета.
Печем в предварително загрята фурна за 25 минути.

неделя, 22 април 2012 г.

И да похапнем ... Пилешки шницели с кашкавал


Продукти:
4 пилешки бутчета /цяло бутче, не само горно или само долно/
1 кубче пилешки бульон
4 яйца
200гр. кашкавал
1 с.л. горчица /моята беше мека горчица с мед/
червен, черен пипер и сол на вкус
магданоз и зелен лук също на вкус /ситно нарязани/
брашно за овалване на шницелите

Сваряваме пилешките бутчета във вода, в която предварително сме разтворили кубчето пилешки бульон. Сварените и изстинали бутчета обезкостяваме и нарязваме в кухненски робот на ситни парчета. Смесваме смляното месо с кашкавала, 2 яйца, червения и черен пипер, магданоза, зеления лук и горчицата. Подправяме със сол на вкус.
Оформяме шницелите, овалваме ги в брашно, топваме в предварително разбитите яйца и пържим в тиган със загрята мазнина.
Чудесни и бързи шницели. У дома се хапват често в компанията на чеснов сос.
Бон апети!

четвъртък, 19 април 2012 г.

И да похапнем ... Бананов сладкиш с вкусна глазура

Христос Воскресе, приятели /с голямо закъснение ви пожелавам/!
Нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина, нежност и разбирателство. В къщата ви винаги да има здраве и любов!

Аз няма да ви показвам яйцата и всичките ни сладкиши тази година, тъй като взех малко участие в подготовката им. Бях на гости на мама и тя се беше погрижила за почти всичко, нищо не липсваше на трапезата ни :). Ще ви почерпя обаче с един много вкусен сладкиш. Приготвих по рецепта на Йоли, много обичам нейното Вкусно кътче и винаги с удоволствие се ровя в него. Та идеята дойде от нейните Кексчета с бананова глазура, който аз преобразих в чуден сладкиш. Много хареса на моите гости. Предлагам ви го в мое изпълнение, дано и на вас да допадне :). Ето рецептата:

Продукти:
за кексовото тесто:
1масло /125г./
1 ч.ч.захар
2 яйца
2 намачкани банана

2 ч.ч.брашно
1 п. ванилена захар /8г./
1 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л.сода за хляб
1/2 ч.ч.прясно мляко
1ч.ч. шоколадови копчета микс /бял, тъмен и млечен/



за заливката:
25 г. меко масло
3 с.л. мед
1 банан на пюре
100 г филирани  и нарязани бадеми
3 с.л. кокосови стърготини

Брашното, бакпулвера и содата се смесват и пресяват. Прибавя се и ванилената захар. В друга купа разбиваме маслото и захарта на крем, прибавяме едно по едно яйцата и намачканите банани. Добавяме сухите съставки към яйчната смес, като ги редуваме с прясното мляко. Накрая изсипваме чашата шоколадови копчета и разбъркваме добре. Ако нямате шоколад на копчета, заменето го с парчета начупен шоколад. Разпределяме кексовата смес в тава с размери 22/22см., предварително заслана с хартия за печене. Печем в загряла на 170 градуса фурна около 40 мин. или до готовност.
Заливката приготвяме като смесваме всички продукти и разбъркваме добре. Разпределяме върху вече изпечения кейк и продължаваме да печем, но вече само на грил докато се препече заливката. Охлаждаме и си го хапваме с кафе или чай.
Да ви е сладко!



 

вторник, 3 април 2012 г.

И да похапнем ... Ябълков сладкиш с карамелено-меден топинг

Този сладкиш имам от форума на "Гответе с мен". Много вкусен десерт в който се смесват любимите ми вкусове и аромати - ябълки, канела, орехи и карамел. Тъй като продуктите в оригиналната рецепта, според мен, са за по-голям сладкиш, аз ги промених така, че да получа "мярката" за моето семейство. Ето и рецептата:
  
Продукти:
2 ч.ч.брашно
1 ч.л.сода
1/4 ч.л.сол
1 ч.л.канела
2 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.олио
2 ч.ч.нарязани на малки купчета ябълки
2/3 ч.ч. нарязани орехи
ванилия

20 до 50 мл. прясно мляко ако сместа стане много гъста

за топинга:
2/3 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч.масло
2 с.л. течен мед


Смесваме брашното, содата, солта и канелата. Разбърваме продуктите добре. В друга купа разбиваме яйцата, захарта и олиото. Добавяме сухите съставки и разбъркваме добре. Получава се кексово тесто, което при мен беше доста гъсто. Налях малко прясно мляко, беше на око и затова немога да дам точно количество. Прибавяме ябълките, орехите и ароматизираме с ванилия. Сладкиша се пече на 180 градуса за около 40 мин. Изваждаме от фурната и още топъл заливаме с топинга.
За топинга смесваме продуктите и слагаме на кутлона да заври. Вари се около две минути. С него поливаме горещия сладкиш. Оставяме да се охлади и си го хапваме с кеф :).

Ако не харесвате моите пропорции, може да приготвите десерта по оригиналната рецепта, но непременно опитайте. Чудесен е! 
  

неделя, 1 април 2012 г.

И да похапнем ... Ананасов щрудел


Продукти за тава с размери 17/24 см:
1 лист бутер тесто /400г./
1 кутия компот от ананас /около 10 шайби/
40г. масло
5-6 с.л. кафява захар /или повече ако обичате да ви е по-сладко/
Разтопете маслото в тавичката, в която ще печете десерта. Поръсете обилно със захарта. Нарежете шайбите ананас на половинки и ги подредете плътно върху захарта. Покрийте с листа бутер тесто, като вкарате крайчетата навътре, за да застъпят част от плода. Аз обичам листа бутер тесто да ми е по-тъничък и предварително леко го разточвам с точилката, при необходимост изрязвам излишното.
Пече се в загряла на 220 градуса фурна до готовност на бутер тестото. Готовия щрудел се оставя да изстине около 10 мин. и се обръща в подходящ поднос. Може да си го хапвате с бита сметана или готов ванилов сос /извинете ме за лошите снимки, но все се случва така, че снимам вечер :)/. Чудесен и бърз десерт.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...