събота, 25 февруари 2012 г.

И да похапнем ... Свински мариновани ребърца


Продукти:
около 700г. св. ребра

за маринатата:
3 с.л. зехтин
3 с.л. унисос
2 с.л. водка
2с.л. лимонов сок
2 с.л. мека горчица с мед
3с.л. доматен сос за паста
2-3 стръка пресен лук нарязан на ситно
1-2 скилидки пресован чесън
сол на вкус



В голяма купа смесете продуктите за маринатата. Сложете ребрата при маринатата и разбъркайте добре. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за поне час. Колкото повече стои месото в маринатата толкова по-добре.
Изпечете маринованите ребра в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Гарнитурата е пожелание. Да ви е сладко!


И да похапнем ... Нудълс с бекон и гъби


Продукти:
200г. нудълс
200г. гъби
100г. бекон
100г. топено сирене
100мл. прясно мляко
3с.л. масло



Кипнете 2л. подсолена вода и варете нудълсите за около 3 мин. Изключете котлона и оставете така докато приготвите плънката.
Нарежете гъбите и бекона на кубчета и ги запържете до златисто. Прибавете млякото и го оставете да кипне. Добавете топеното сирене, нарязано на шайби и бъркайте докато сиренето се стопи. 
Извадете и отцедете нудълсите. Прибавете ги към сметановата смес. Разбъркайте. Оставете да къкри около минута, за да се смесят продуктите. 
Може да сервирате поръсени с пармезан или кашкавал.
Да ви е сладко!




неделя, 19 февруари 2012 г.

И да похапнем ... Кейк с кокосови белтъци


Доста отдавна се каня на този кейк и ето че му дойде реда. Оригиналната рецепта може да намерите тук при Мишел, а по-надолу моята версия, с маааалки промени.

Продукти:
125гр. масло със стайна температура
1/2ч.ч. захар
4 жълтъка
2/3ч.ч. кисело мляко
ванилия
3/4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол

за кокосовите белтъци:
 
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. бадемова есенция
3/4 ч.ч. кокосови стърготини

сладко по избор - аз използвах сладко от череши


Брашното, солта и бакпулвера се смесват и пресяват. Захарта и маслото се разбиват добре до получаване на крем. Добавят се жълтъците един по един при непрекъснато бъркане и киселото мляко. Ароматизира се с ванилия. Прибавят се сухите съставки постепенно.
Белтъците се разбиват на пяна. Прибавя се захарта по 1 ч.л. и при непрекъснато бъркане докато сместа стане на твърд сняг. Внимателно със шпатула и с кръгови движения се прибавят кокосовите стърготини и есенцията. 
В парвоъгълна кексова форма, застлана с хартия за печене се изсипва първо маслената смес, след което се разпределя сладкото, а най - накрая се разпределят белтъците. 
Пече се в загрята фурна на 170 градуса за 45 мин.
По време на печенето белтъците много се издуват, но когато кейка се охлади спаднаха. При печенето сладкото падна на дъното, а по план трябваше да си остане в средата :))), но и така доста ни хареса.

И да похапнем ... Бисквити с круши и кокос


Тези вкусни бисквитки приготвих по рецептата на Йоли. Тъй като имам доста круши решик вместо морковено пюре да сложа пюре от зрели круши. Получиха се много мекички и ароматни бисквитки. Опитайте!

  

 

Продукти:

3 круши
1 яйце

1 ч.ч. захар
100 г течно масло
3 с.л. олио
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. готов микс от подправки за меденки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини /хубаво е да са от по-маслените/
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер /равна/

Глазура:

за глазура използвах бял и тъмен шоколад, които разтопих по отделно с малко масло и течна сметана

 

Крушите се почистват от семките и кората и се пасират на пюре. Аз ги намачках с вилица, за да останат парченца плод.
Яйцето и захарта се разбиват с тел или вилица. Прибавя се маслото, олиото, пюрето от круши, ароматите /микса от подправки, ванилията/ и солта. Добавя се и кокоса и се разбърква добре.

Накрая изсипваме пресятото брашно заедно с бакпулвера.

Върху покрита с хартия за печене тава, с помоща на лъжица оформяме купчинки от тестото, като оставяме малко място между тях, защото при печенето се надуват.

Печем в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за докато добият златист цвят.

Когато се охладят се поливат с разстопения шоколад.

Много лесни и ароматни бисквитки.



Искам да споделя с вас наградата, която получих от Соня. Мила Соня БЛАГОДАРЯ ТИ! Радвам се че съм сред новите ти виртуални приятели. Много харесвам твоето кулинарно кътче и с удоволствие го посещавам.  
Ето и наградата:


Аз от своя страна искам да я споделя с Живка, Петя, Ели и Катя, които малко се загубиха, но се надявам скоро да се включат, Fedora и Вени.

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

И да похапнем ... Много шоколадови пастички




Продукти:
125 гр. масло
125 гр. черен шоколад
250 гр. захар
150 гр. брашно
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер

за заливката:
75 гр. черен шоколад
60 мл. течна сметана
15 гр. меко масло

малко разтопен бял шоколад за украса




Шоколада и маслото се разстопяват на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавя се захарта и се разбива с тел. Добавят се разбитите яйца и брашното предварително пресято с бакпулвера. Разбърква се добре.
Разпределя се в тавичка предварително застлана с хартия за печене.
Пече се във фурна загрята до 160 градуса около 20 - 25 минути.
Сметаната и шоколада се загряват на водна баня или в микровълнова фурна до
пълното стопяване на шоколада. Смятаната трябва да е гореща, но не бива да завира.
Прибавя се маслото и се разбърква.
Изстиналия сладкиш се залива с топлата заливка.  Може да се украси с малко разстопен бял шоколади. Оставя се да се охлади напълно. 


Рецептата за тези ужасно шоколадови и много вкусни пастички взех от тук. Благодаря ти Марианка за чудесната рецепта.

И накрая да се похваля. Бях приятно изненадата от Соня с готина награда, но за нея в следващата публикация.

понеделник, 13 февруари 2012 г.

И да похапнем .. Кекс "Зебра"

Със сигурност това няма да е нищо нова за вас. Просто предлагам мой вариант на този ефектен и вкусен десерт.


Продукти:
блат:
7 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао

крем:
100мл. течна сметана
3-4 препълнени с. л. течен шоколад „Финети”

Освен това 2/3 ч.ч. прясно мляко за сиропиране.

Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Разделя се сместа на две равни части.
Към първата се прибавя 1 ч.ч. брашно постепенно /лъжица по лъжица/.
Към втората се прибавя ½ ч.ч. брашно, какаото  и ½ ч.ч. смлени орехи.
В предварително заслана с пекарска хартия тава се изсипват две с. л. жълта смес, след това 2 с.л. кафява смес, после пак жълта и след това кафява и така докато свършат двете смеси.
Пече се в предварително загряла фурна на 200гр. около 40-45 мин. или до готовност.
Когато кексовата платка е готова се оставя да се охлади добре.

 

За крема течната сметана се кипва и отмества от котлона. Прибавя се течния шоколад и се бъркайте непрекъснато до получаване на гладък шоколадов крем. Оставя се на страни за да изстине малко.

Кексовата платка се сиропира с прясното мляко, което може предварително да подсладите по ваш вкус.  Аз не го подслаждах, защото шоколада ми беше достатъчно сладък. Накрая се намазва обилно с шоколадовия крем. Понякога съм разрязвала платката на две и по средата също съм слагала от шоколадовия крем.
Украсата е по желание.

неделя, 5 февруари 2012 г.

И да похапнем ... Портокалов кейк с моркови и шоколадови парченца


Продукти:
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
125г стопено масло

1 портокал
1и 3/4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 настърган морков

парченца тъмен шоколад /около 2 с.л./


Настържете портокаловата кора. Разделете портокала на две половинки, на едната изстискайте сока, а на другата изчистете сърцевината от кората и ципите, нарежете портокаловия плод на малки парченца.
Разбийте яйцата и захарта. Прибавете разстопеното масло, настъргана портокалова кора, сока и портокаловия плод.


В друга купа смесете пресятото брашно, бакпулвера и настъргания морков. Прибавете към яйчната смес при непрекъснато бъркане. Получава се гъсто кексово тесто. Накрая прибавете и шоколадовите парченца за разкош.
Разпределете кексовото тесто в правоъгълна тава предварително застлана с пекарска хартия.
Печете в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до готовност.
Много ароматен и вкусен десерт за следобедното кафе.

И да споделя наградите, които получих

Награди от Candy и Роси

Награда от Мони
Благодаря ви много момичета за оказаната чест. Прегръщам ви!
Предавам ги на всички, които посещават блога ми.

петък, 3 февруари 2012 г.

И да похапнем ... Пилешко с гъби и топено сирене


Продукти /за 2 порции/:
250г гъби
2ч.ч печено пилешко месо 
100г. топено сирене
2с.л. масло
сол,черен пипер, кимион, бял риган 
настъган кашкавал /при мен беше смес от сирене моцарела и гауда/


Гъбите нарежете на ситно и задушете с маслото. Пилешкото месо накъсайте на малки парчета и прибавете към задушените гъби. Подправете със солта, черния пипер и останалите подправки. Може да добавите подправки по ваш вкус. Оставете да се задуши на умерен огън около 5-6 мин., докато се смесят ароматите.
Нарежете топеното сирене на малки кубчета и прибавете към пилешкото, добавете малко вода и оставете още 5-6 мин. под капак да се стопи сиренето.
Сервирайте с настъган кашкавал.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...