събота, 31 декември 2011 г.

И да похапнем ... Ароматни ванилови пръчици

Попаднах на тази рецепта ровейки се в блога на Дианка и реших, че трябва непременно да опитам тези сладки, изглеждаха доста примамливо. Не сгреших. Това са от типа сладки, които неможеш да спреш да ядеш.




Ето и рецептата:

Продукти:  
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
4с.л. свинска мас
1 яйце
ванилова захар
4с.л. мед 


 Смесват  се брашното с бакпулвера и ванилията. В друга купа се смесват яйцето мазнинaта и меда. Постепенно се добавя брашното. Бърка се енергично, най-добре с миксер докато се смесят двете смеси. Полученото тесто се оформя на топка, поставя се в найлонова торбичка в хладилник за 30 минути или повече. Аз го оставих за цяла нощ.
Готовото тесто се изважда от хладилника и от него оформят топчета колкото лешник. След това между дланите се оформя малко фитилче. Подреждат се в тава предварително застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загряла фурна на 170 градуса за около 12-15 мин. 
Изваждат се и още топли се овалват във ванилова пудра захар.
Много, много вкусни!

сряда, 28 декември 2011 г.

И да похапнем ... Торта "Египет" и една гостенка



Този пост е посветена на един много важен за мен човек. Тя беше причина и основния агитатор да създам блога си. В знак на благодарнос я поканих да ми гостува.
С нея доста си приличаме. И тя като мен се увлича по хубавата и вкусна храна, обича да импровизира и експериментира различни вкусотийки.
И двете с нея имаме слабост по сладките изкушения.
И двете имаме своите вкусни местенца, които ни носят много емоции и сладост.
Може би сте се досетили, че това е Елена от Уверена в кухнята, моята сестра и много се радвам, че отговори на поканата да гостува в моя блог. Рецептата, която избра е Торта "Египет", която тя приготви за най-красивия семеен празник - Коледа.
Тората е страшно вкусна и беше подобаващо "уважена" от цялото фемили. А който все още се колебае дали да я приготви, да не отлага.
Ето и рецептата:


Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно

за жълтия крем:
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар

за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар


Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.

на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.

на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.

Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.

И да похапнем ... Лимонови квадратчета


За блата:
1ч.ч.брашно
1/2ч.ч. /113гр./ студено масло
½ ч.ч. пудра захар

За крема:
1 ½ ч.ч. захар
5 яйца
2 с.л. лимонови стърготини
¾ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
½ ч.ч. брашно
¾ ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне:

Блат:
Загрейте фурната на 170гр. Разбийте брашното, маслото и пудрата захар с миксер на ниска скорост. Разбивайте около 5 мин., като обирате с лопатка от стените на миксера докато се получат еднородни трохи. Изсипете ги в  квадратна тава с размери 20х20см. Притеснете добре към дъното. Печете 15 мин. или до тогава докато тестото не започне да изглежда сухо, но без да се зачервява. Оставете да се охлади.

Крем:
Разбийте всички продукти за пълнежа, докато смесят напълно и ги излейте върху охладения блат. Върнете във фурната и печете 20-25 мин. Проверявайте за готовност, както при чийзкейка – при леко поклащане, средата трябва леко да се поклаща. Когато е напълно готов го оставете да се охлади за около 20 мин извън фурната и после за час в хладилника.
Нарязва се на квадрати и се поръсва се с пудра захар.


Адаптирано от kuking.net

И да похапнем ... Сочна торта с маскарпоне крем

Това е една доста стара рецепта, която отдавна не бях правила. Ровейки в старите тефтери и търсейки нещо сочно и сладко попаднах на нея. Ако обичате сочните десерти, то непременно я опитайте :)


1ч.ч.=220мл.

Продукти:
За блата:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия


За соса:
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
70гр. масло
1/2л. прясно мляко


За крема:
250гр. маскарпоне
около 60гр. масло
пудра захар на вкус /аз сложих 1/3 ч.ч./

За блата яйцата се разбиват с захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се ванилията. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчната смес. Пече се в предварително застлана с пекарска хартия тава и в предварително загряла фурна на 180гр. за 30-40 мин. Готовия блат се оставя да изстине напълно.

За соса захарта се гори до получаване на карамел. Към нея се прибавя млякото и се оставя на слаб огън докато се стопи карамела напълно. Охлажда се, но не напълно. Полученото карамелено мляко трябва да е леко топло. Отделно се разбиват жълтъците с маслото и охладеното мляко се прибавя към тях. В дълбока тава се изсипва соса и в него се поставя изстиналия вече блат, който започва светкавично да „пие” от соса.

За крема се разбива маскартонето с маслото и захарта се нанася върху блата.
В оригиналната рецепта, която имам за крем се бият двата останали белтъка с 1/2ч.ч. захар, но аз не харесва суровите белтъци затова реших да направя друг крем, който се харесва у дома.


Весела Коледа и Честито Рождество Христово!


Приятели, желая на всички вас и семействата ви, много здраве, щастие, топлина и уют , мир и хармония в сърцата и домовете ви!

четвъртък, 22 декември 2011 г.

И да похапнем ... Млечни пасти

Това е една рецепта, която имам от форума на "Гответе с мен", която е любима на мъжете в къщи и не само :). Приготвя се много бързо и също толкова бързо се унищожава :))


Продукти:
за блата:
150 гр. захар
75 гр. брашно
75 гр.краве масло
4 белтъка
1 бакпулвер

за крема:

1 кутия кондензирано мляко
150 гр. кокосови стърготини
4 жълтъка
2 с.л. фино царевично брашно
ванилия

за сиропа:

100 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
ромова или портокалова есенция




За блата разбивам отделно белтъците с половината захар и маслото с другата половина от захарта. Смесвам ги и внимателно разбъркваме. В друга купа смесвам брашното и бакпулвера и прибавям на части към маслената смес. Така полученото кексово тесто разделям на две еднакви части и изпичам две правоъгълни платки във фурна предварително загряла на 200 градуса за около 30 мин. всяка. Когато платките са готови ги оставям настрани да се охладят.
За крема разтварям кондензираното мляко в 1/2 л. топла вода. Отделно разбивам жълтъците с царевичното брашно, прибавям ги към млякото и варя до сгъстяване. Крема се вари при непрекъснато бъркане, най-добре на водна баня. Когато е готов го оставям настрани за около 2-3 мин. да се поохлади.
За сиропа разтварям захарта в хладкото прясно мляко и ароматизираме с есенцията.
Охладения вече крем разделям на две части. Към едната половина прибавям кокосовите стърготини.
Единия блат напоявам със половината от сиропа, намазвам с кокосовия крем, поставям втория блат и го напоявам с другата половина от сиропа. Втората половина от крема нанасям върху втория блат. Украсата е пожелание. Така получения десерт разрязваме на малки пастички и сервираме :)
Бон апети!



сряда, 21 декември 2011 г.

И да похапнем ... Цитросови бисквитки


Продукти:
175г масло със стайна температура
2/3 ч.ч. захар
настъргана кора на 1 портокал и 1 лимон
2 жълтъка
1 3/4 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
щипка сол
конфитюр за пълнене


Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете настърганите цитросови кори и жълтъците. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и добавете към маслената смес. Всичко се омесва добре. От тестото оформете топки с диаметър около 3 см. Подредете върху тава, застлана предварително с хартия за печене и направете в тях вдлъбнатинки.  Оставете тавата в хладилника за около 20-30 мин., за да стегне масленото тесто.
Загрейте фурната на 160гр. запълнете сладките с конфитюр и печете около 20-30 мин. или докато порозовеят. Охладете.


Източник: kuking.net

вторник, 20 декември 2011 г.

И да похапнем ... Бонбони с бял шоколад и шамфъстък

Мммм дааа и моята подготовка за Коледа започна. В края на миналата седмица бях в Турция и от там си купих бял шоколад с шамфъстък. Това е нещо ужасно вкусно, но за съжаление бързо свърши :))). Та по този повод реших, че бих могла да си направя в домашни условия такъв шоколад. Тези бонбонки на Мариянка ми се сториха доста подходящи, пък и отдавна им се каня. Та ето какво се получи:


Продукти:
200 г бял шоколад
90 г краве масло
4 с.л. прясно мляко
100 г пудра захар
ванилия
шамфъстък
захаросани плодове



Шоколада, маслото и прясното мляко се разтапят на слаб огън. Прибавя се пудрата захар и се бърка на котлона енергично още 1-2 мин. Сваля се и се бие с миксер до пълното разтваряне на захарта. Добавят се ядките и плодовете. Готовата шоколадова смес разпределете в подходяща правоъгълна тавичка застлана с найлоново фолио или във форми за бонбони и се охлажда в хладилник поне 4 часа. Когато се охлади се нарязва на квадрати.


неделя, 18 декември 2011 г.

И да похапнем ... Пиле с естрагон

Това е една много лесна и бърза рецепта, която се получи съвсем на шега, бързайки да приготвя вечерята след поредния дълъг и изморителен ден. Не изисква много усилия, а резултата е ммммм :)


Продукти:
500гр. пилешко бон филе
около 4-5 с.л. соев сос
½ ч.ч. вино
около ½ ч.ч. вода
брашно за овалване
олио или зехтин /по ваш вкус/
сол, бял пипер, естрагон на вкус

Пилешките филенца подсуших добре и овалях в брашно. Загрях мазнината и запържих месото докато се запечата добре от всички страни. Полях с виното и оставих да поври за около минута, след това добавих соевия сос и около половин ч.чаша вода. Добавих и солта, пипера и естрагона. Оставих да къкри на умерена температура докато се изпари течността и соса остана мин. количество.

петък, 16 декември 2011 г.

И да похапнем ... Сладкиш с ананас



Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
50г краве масло
1 ¾ ч.ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол

½ ч.ч смелени орехи
ананас от компот – около 7-8 шайби нарязани на малки парченца

Яйцата се разбиват в купа продължително /около5-6 мин./, като постепенно се добавя захарта. Добавя се и разтопеното масло и биенето продължава.
Отделно пресейте брашното, бакпулвера и солта. Сухата смес добавете към яйчната като внимателно разбърквате сместа с шпатула. Когато брашното се поеме напълно добавете половината ананасови парченца и орехите. Отново разбъркайте докато сместа се хомогенизира. Накрая прибавете и останалия ананас.
Десерта се пече в предварително загряла фурна на 180гр. за около 25-30 мин.
Готовия десерт нарежете на квадрати и поръсете с пудра захар.


И да похапнем...Ябълков сладкиш с филирани бадеми


Продукти:
140г меко масло
140г смлени орехи
100г кафява захар
40г бяла захар
140г брашно
1 бакпулвер
2 яйца
ванилия
2 ябълки /може и повече/
филирани бадеми за украса

Всички продукти с изключение на ябълките се сипват в кухненски робот и се смесват много добре.
Ябълките се почистват от семките и корите. Режат се на кубчета или филийки.
В тавичка, застлана с хартия за печене се изсипва половината от сместа. Заглажда се добре. Отгоре се разпределят ябълките и се покриват с другата част от сместа. Отново се заглажда добре. Поръсва се с филираните бадеми. Пече се около 50 мин. в предварително загряла до 180 градуса фурна. Готовия десерт се охлажда добре и се поръсва с пудра захар смесена с канела на вкус.


Ако нямате вяра на кухненския робот, може и с миксера. Първо разбивате добре маслото и захарта. Добавяте едно по едно яйцата, после ванилията, орехите и брашното предварително смесено с бакпулвера. Така получената смес разпределяте в тавичка за печене по горе описания начин.
Може ябълките да замените с круши или друг плод по ваш вкус, а орехите с бадеми.


Добър апетит!

четвъртък, 15 декември 2011 г.

И да похапнем...Топло предястие с телешко шкембе



Продукти:
500гр. готово сварено, почистено и нарязано телешко шкембе
2-3 скилидки чесън
oколо 4-5 триъгълни парченца топено сирене
oколо 200 гр. настърган кашкавал
масло около 70гр.
сол и бял пипер

Загрейте маслото и в него запържете ситно нарязаните скилидки чесън. Добавете и шкембето, подправете със солта и белия пипер и оставете да къкри на котлона докато водата се изпари. Когато е готово прибавете нарязаните на малки парченца топено сирене и разбъркайте до стопяването им. Изсипете шкембето във тавичка, поръсете с настъргания кашкавал и печете в предварително загрята фурна до разтопяването на кашкавала.
Да ви е сладко! 

И да похапнем...Кейк с маскарпоне


Продукти:

за тъмната смес:
100гр. тъмен шоколад /едно блокче/
150гр. масло
3 яйца
150гр. захар
50мл. прясно мляко
200гр. брашно
1п. бакпулвер

за бялата смес:
200гр. маскарпоне /аз имах 250 и го сложих всичкото/
80гр. захар
2 яйца

Шоколада и маслото се разтапят на водна баня или на слаб котлон.Оставят се настрани да се поохладят.
Разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем и добавяме млякото. Отделно пресяваме бакпулвера и брашното и прибавяме на части към яйчната смес. Накрая добавяме и разтопения шоколад и масло. Разбъркваме добре. Готовата смес се разпределя в предварително застлана с хартия за печене тава.

За бялата смес смесваме маскарпонето със захарта и разбиваме до пълното разтваряне на захарта. Прибавяме едно по едно яйцата. Готовата смес изсипваме много внимателно върху шоколадовата.
Печем в предварително загрята на 180 гр. фурна за около час или до готовност.
При печенето част от белия крем падна някъде по средата на кафявия, друга част остана отгоре и се препече. Получи се много пухкав, сочен и ароматен кейк.

Източник сп. GoodFood

И да похапнем...Кокосов сладкиш с ябълки


Продукти:
1п.  масло/125гр./
50мл. олио
1ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. лимонов сок
1ч.ч.  брашно
75г. кокосови стърготини
1/2 ч. л. бакпулвер
2 средно големи ябълки

Маслото леко разтопих в микровълновата фурна и смесих с олиото. Отделно разбих яйцата и захарта на пяна. Прибавих мазнината и лимоновия сок. В друг съд смесих брашното с бакпулвера и 50г от кокосови стърготини. Добавих ги на порции към яйчната смес.
Ябълките обелих, почистих от семената и нарязах на едри парчета. Подредих ги на дъното на предварително застлана с хартия за печене тава много плътно, даже се застъпваха парчетата. Отгоре разпределих кексовото тесто.
Пекох в предварително загряла на 200гр. фурна около 30 мин. Като след първите 10 минути извадих сладкиша и го поръсих с останалите кокосови стърготини.Върнах го обратно във фурната.
Не мога да ви опиша какъв страхотен аромат на ябълки, масло и печен кокос се носеше у дома докато се пече сладкиша.
Готовия десерт нарежете както на вас ви харесва, може да поръсите и с пудра захар.
Бон апети!

сряда, 14 декември 2011 г.

И да похапнем... Тирамису


Аз обожавам десертите и винаги си хапвам с удоволствие, затова и първото ми предложение е вариант на торта Тирамису, който в къщи е на почит. Дано и на вас да допадне.



Продукти:

3 яйца
120г захар
500г маскарпоне
100мл. течна сметана
200г бишкоти или около 30бр.
½ ампула ромова есенция
хладко капучино /използвах разтворимо; първо направих една чаша от 200мл., не ми стигна и правих повторно още 200мл./
бял и тъмен шоколад за украса

Разбих течната сметана на твърд крем. Разделих белтъците от жълтъците. Разбих белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбих добре до побеляване. Прибавих маскарпонето и продължих да разбивам до пълното стопяване на захарта. Прибавих и ромовата есенция. Постепенно към получения крем добавих сметаната, като разбърквах със силиконова шпатула /може и дървена/. По-същия начин добавих и белтъците. Получи се много ароматен и пухкав крем.
В правоъгълна тава редим бишкоти, които предварително потапям в капучиното, ред крем, пак ред бишкоти и пак крем. Оставих в хладилника за два часа да се охлади. Поръсих обилно със шоколадови стърготини.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...